Indium en de hypofyse-hypothalamus
Indium is een spoorelement (een mineraal waar je maar een ‘spoortje’ van nodig hebt) dat een regulerende werking heeft op de hypofyse en de hypothalamus.
De hypofyse en de hypothalamus worden wel de 2 meesterklieren van het lichaam genoemd en bevinden zich in de hersenen. Ze zijn de belangrijkste regelaars van de hormoonhuishouding.
Ze maken namelijk niet alleen hormonen aan die zelf allerlei processen in het lichaam activeren, maar ook hormonen die ervoor zorgen dat andere klieren hormonen aanmaken die weer andere acties in gang zetten.
De hypofyse maakt hormonen aan en geeft ze af aan het bloed, waardoor andere klieren of organen worden aangestuurd. De hypothalamus meet de hoeveelheid van verschillende hormonen, zoals de hormonen van de schildklier die in het bloed circuleren. Met die informatie stuurt hij de hypofyse aan en bepaalt daarmee grotendeels de hoeveelheid hormonen die de hypofyse aanmaakt.
De schildklierhormonen T4 en T3 worden aangemaakt onder invloed van TSH, een hormoon dat door de hypofyse wordt afgegeven. Wanneer de hypofyse en de hypothalamus voldoende T3 en T4 signaleren in het bloed, wordt de productie van TSH geremd. Een prachtig werkende feedbackloop dus. Echter, dit mechanisme kan door allerlei factoren verstoord raken.
Stress
Stress is misschien wel de grootste oorzaak, omdat stress de hypofyse-hypothalamusfunctie uit balans brengt en het verbruik van voedingsstoffen verhoogt.
Stress kan een fysieke of een mentale oorsprong hebben, maar ook chemische en toxische stoffen in ons leefmilieu (via voeding, water, lucht, medicijnen/vaccinaties) geven het lichaam eenzelfde stressimpuls. Een sterk toenemende vorm van stress voor ons lichaam wordt electrostress genoemd. Dit is de stress die veroorzaakt wordt door elektromagnetische velden (draadloze apparaten, wifi, zendmasten, etc.)
Deze, vaak langdurige en chronische vormen van stress, verstoren het immuunsysteem in grote mate.
Tekort aan voedingsstoffen
Er zijn een aantal cofactoren nodig (hulpstofjes) om de productie en omzetting van T3 en T4 goed te laten verlopen. Dit zijn vooral vitamine B1, B2, B6, B12, A, D en C, het aminozuur l-tyrosine en de spoorelementen zink, selenium en de meeste bekende: jodium. Bij tekorten aan één of meerdere van deze stoffen kunnen schildklierproblemen ontstaan. Ook auto-immuunaandoeningen (Graves, Hashimoto), een vergrootte schildklier waarbij de productie van T3 en T4 wordt verhoogd en bepaalde medicatie kunnen de schildklier ontregelen.
Indium helpt de stressrespons te doorbreken waardoor het lichaam tot rust komt. De hypofyse en hypothalamus kunnen dan weer beter hun werk doen. Indium zorgt daarnaast voor een sterk verbeterde opname van mineralen, waarbij zink één van uitschieters is. Zink is van groot belang voor alle klieren in het lichaam, zo ook de schildklier. Zink is, net als magnesium, een mineraal dat extra door het lichaam verbruikt wordt in tijden van stress.
Onderzoeker George H. Bonadio heeft talloze studies verricht naar indium en patenteerde 3 aangetoonde toepassingen van indium. In 1980 kreeg hij een patent op de normaliserende werking op de schildklier door suppletie met indium.
Medicatie
In theorie kan indium veilig naast alle vormen van schildkliermedicatie ingezet worden, omdat het regulerend werkt. Als de aanmaak van schildklierhormonen op peil wordt gehouden door medicatie, komen de hypofyse en hypothalamus zelf niet meer in actie en heeft indium ook geen invloed op dat proces.
Als de medicatie langzaam afgebouwd wordt terwijl indium geïntroduceerd wordt of al voldoende in het systeem aanwezig is, dan zal met behulp van indium de 2 meesterklieren gereguleerd worden en aangezet om hun functie te vervullen.
In de praktijk is gebleken dat mensen medicatie konden verlagen of helemaal afbouwen door het gebruik van indium. Kanttekening is dat de schildklier wel helemaal in tact is.
De bovengenoemde cofactoren moeten natuurlijk wel aanwezig zijn.
Denk aan een goede multivitamine met voldoende vitamine A, extra vitamine C, magnesium, vitamine D en selenium (paranoten zijn een rijke bron van selenium). En zorg voor voldoende eiwitten in je eetpatroon (of slik extra l-tyrosine).
Extra jodium kan uit natuurlijke bronnen zoals zeewier worden gehaald. Het lichaam neemt op wat het nodig heeft.
Daarnaast moet rekening gehouden worden met het feit dat het lichaam opnieuw balans zoekt en er, vooral in het begin, schommelingen kunnen optreden. Begeleiding kan dus wenselijk zijn. Het aantal therapeuten dat indium adviseert is groeiende in Nederland. Een gespecialiseerde drogist of vitaminewinkel heeft vaak ook voldoende ervaring en kennis in huis om het proces te ondersteunen.
Je kunt starten met 1 a 2 druppels indium per week en dit bouw je rustig op naar 1 druppel per dag. Goed in de gaten houden wat er gebeurt. Sommige mensen nemen zelfs 2 of 3 druppels per dag, terwijl anderen zich het prettigst voelen bij 2 druppels per week.
Samenvattend kan indium vooral bij een verstoring van de hypofyse-hypothalamus van grote betekenis zijn! Denk aan de belangrijke hulpstoffen en neem voor de zekerheid extra vitaminen en mineralen. Kijk ook voor jezelf welke van de besproken stressfactoren je aan kunt pakken. Begin bij de gemakkelijkste en geef jezelf tijd. Als er sprake is van de auto-immuunaandoeningen Graves of Hashimoto hangt het resultaat ook af van het herstellend vermogen van het lichaam en vraagt het meer tijd.
Overleg met arts
Als je schildkliermedicatie wilt afbouwen, overleg dit wel altijd met je behandelend arts. Hij of zij kan het er wel of niet mee eens zijn, maar je bent zelf verantwoordelijk voor je gezondheid en dus maak je je eigen keuzes. Je arts op de hoogte brengen is echter wel belangrijk, zodat hij/zij weet wat er speelt en er op in kan haken mocht het nodig zijn.
Beste mensen van Indium,
Wat een mooie omschrijving. Heel graag kom ik als orthomoleculair epigenetisch therapeut met jullie in contact over een mogelijke scholing over Indium en hoe het in mijn praktijk in te zetten.
Ook voor mijn eigen schildklier functie klinkt het als een waardevolle aanvulling.
Zie uw reactie graag tegemoet!
Met vriendelijke groet,
Theone Kamstra
Bedankt voor uw reactie, Wij nemen spoedig per email contact met u op.
Met vriendelijke groet,
Kay
Ik gebruik nu THF Indium, 1 druppeltje per keer. Maar ik gebruik ook levotheroxine voor mijn schildklier. Ik vraag mij af, is het verstandig om dan ook Indium te gebruiken, samen met het medicijn?
Thx