Indium voor een sterk gebit

Indium voor tanden en kiezen

  • Patent: 1976 Proctor & Gamble: Indiumvoorkomt demineralisatie van tanden bij gebruik van fluorverbindingen, wat tandbederf tegen gaat. US pat nr 3175951

 

Proctor & Gamble, een van ’s werelds grootste leveranciers van huishoudelijke en verzorgingsproducten, hebben in 1976 een patent verworven voor een aantal fluorverbindingen voor mondverzorgingsproducten. Daarin wordt indium gebruikt om demineralisatie van het tandglazuur tegen te gaan. In het patent staat beschreven dat fluor de oplosbaarheid van tandglazuur tegen kan gaan. Echter: fluor zorgt in een waterige oplossing zoals mondwater, tandpasta met water en speeksel en gebitsgels, voor demineralisatie van het glazuur, wanneer de PH-waarde in de mond 6 of lager is. Een PH-waarde van 6 of lager in de mond, ontstaat na eten of drinken, en kan ook chronisch optreden bij gebruik van bepaalde medicatie, weinig of mineraalarm speeksel of ophoping van bepaalde bacteriën.

Demineralisatie verzwakt het glazuur en verhoogt de kans op tandbederf. Indium voorkomt de demineralisatie.

 

Opbouw en structuur van het gebit

Tanden en kiezen zijn geen solide “stukjes bot”, maar bestaan uit honderden minuscule buisjes die van voedingsstoffen moeten worden voorzien, via lymfe- en bloedvaten, om gezond en sterk te blijven. Van binnenuit worden je tanden en kiezen dus gevoed. Onderzoek toont ook aan dat een gezond gebit tevens afhangt van de werking van onze hormonen. Tandheelkundige en wetenschapper Dr. Ralph Steinman, en fysioloog en endocrinoloog Dr. John Leonora, hebben verdeeld over vier decennia meer dan honderd onderzoeken verricht naar de relatie hiertussen. Gezonde tanden en kiezen worden volgens hen aangestuurd vanuit de hypofyse-hypothalamus. Onder invloed van deze klier zou in de oorspeekselklieren een mineraalrijke vloeistof geproduceerd worden die de tanden beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Later is dit bevestigd door vooraanstaand tandarts en wetenschapper Dr. Weston A. Price. Deze “voedende gebitvloeistof” veroorzaakt ook een “stroom” waar bacteriën als het ware tegenin moeten zwemmen, waardoor ze de tanden niet of nauwelijks kunnen bereiken. Zolang deze gebit voedende vloeistof rijkelijk blijft stromen, blijft het glazuur hard en zijn de tanden en kiezen beschermd tegen aanvallen van bacteriën en zuren. Wanneer deze stroom vaak onderbroken wordt, is er onvoldoende bescherming, wordt het glazuur zacht en krijgen de bacteriën vrij spel. Tandbederf is het gevolg.

De gebit voedende vloeistof wordt geblokkeerd door: suiker, stress, chemicaliën en een verstoorde hormoonhuishouding. Een tekort aan mineralen en andere voedingsstoffen zorgen voor een ondervoed en dus zwak gebit.

Wanneer u uitsluitend suiker eet zoals een boterham met jam, een plak cake, ontbijtkoek of een chocoladereep, zal er geen mineraalrijke vloeistof geactiveerd worden, omdat suiker deze blokkeert. Ook stress blokkeert de mineraalrijke vloeistof omdat stress de werking van de hypofyse-hypothalamus verstoord. De PH-waarde daalt terwijl uw gebit geen bescherming geniet. Liever eet u suiker bij, of direct na een maaltijd en eet u niet wanneer u gestresseerd bent.

Tandheelkundige Dr. Melvin Page deed meer dan 2000 bloedtesten en ontdekte nog een andere parameter: er trad geen tandbederf op als de calcium/fosforverhouding circa 10:4 was. Ook hij was van mening dat de hypofyse-hypothalamus een belangrijke rol speelt en zag dat met name bij verstoorde bloedsuikerspiegels veel meer tandbederf optrad.

 

 

Hoe gaat indium demineralisatie tegen?

Op verschillende manieren.

  1. Indium helpt de mineraalhuishouding te optimaliseren. Voor een gezond gebit is het belangrijk dat het lichaam beschikt over voldoende mineralen zoals calcium, magnesium, mangaan, koper en ijzer. Indium zorgt voor een betere beschikbaarheid en opname van deze, en alle ander mineralen en spoorelementen.
  2. Indium reguleert de hypofyse-hypothalamus, welke de gebit voedende vloeistof op gang brengt.
  3. Indium helpt de bloedsuikerspiegel te reguleren, wat een gunstig effect heeft op de gezondheid van het gebit.
  4. Indium helpt de stressniveaus te verlagen, waardoor de hypofyse-hypothalamus beter functioneren.
  5. Ook tandvlees wordt door indium beschermd door de regulerende hormoonwerking. Een te veel aan oestrogeen of testosteron of een te traag werkende schildklier bijvoorbeeld kunnen tandvleesontstekingen in de hand werken. Parodontitis geeft ruimte voor bacteriën wat tandbederf in de hand werkt.

Al deze factoren bevorderen gezond tandvlees en een gezond gebit.

N.B. Naast indium en mineralen zij ook voedingsstoffen zoals vitamine C, zink, Q10, vitamine K en vitamine A en D zeer belangrijk voor gezonde tanden, kiezen en tandvlees.

 

Gebruiksadvies:

Uit onderzoek is gebleken dat indium het allerbeste wordt opgenomen op nuchtere maag, na ten minste 6 uur niets gedronken en gegeten te hebben, en zo’n 10 minuten voordat er iets gegeten of gedronken wordt. Indium wordt bij voorkeur puur ingenomen, onder de tong*, rustig laten intrekken. Op deze manier ingenomen is de adviesdosering 1 druppel per dag.

Let op: indium op zichzelf staand heeft een versterkende werking op tanden en tandvlees. Indiumsulfaat is 100% veilig en bovendien effectief bevonden. Daarom hebben wij gekozen voor de sulfaatvorm. Echter sulfaat zelf, heeft een negatieve invloed op glazuur. Een druppel indium onder de tong, trekt direct de bloedbaan in en zal het glazuur niet of nauwelijks beïnvloeden.

Wanneer uw glazuur al aangetast is en sprake van tandbederf raden wij echter aan om indium in te nemen met water en okinawa*, óf indium in lege capsules te druppelen en dan doorslikken. Op deze manier kan indium wél helpen het gebit te versterken, zonder dat het sulfaat het glazuur aan kan tasten. Op deze manier ingenomen is de adviesdosering voor indium 2 druppels per dag.

*Okinawa is een multimineralenpoeder dat het glazuur helpt te remineraliseren en tevens de werking van indium versterkt. Indium helpt om de mineralen uit de voeding beter op te nemen. Mineralen hebben een breed scala aan gezondheid bevorderende effecten. Mineralen en indium versterken elkaar.